Shockwavetherapie

Shockwave therapie
Shockwave therapie is een behandeltechniek waarbij het letsel door middel van een nauwkeurig gerichte behandelkop wordt behandeld met korte krachtige pulsen die u als schokjes ervaart. Het zijn mechanische prikkels, trillingen op de huid die dwars door de structuur heen gaan. U kunt het vergelijken met het vergruizen van nierstenen. De behandeling verbetert de stofwisseling en de bloedcirculatie in het gebied waar het pijn doet. Het lichaam wordt als het ware aangespoord om zichzelf te genezen. Daarnaast is er nog een effect op het zenuwgestel waardoor de pijn sterk verminderd wordt.
- Na gemiddeld 4 tot 8 behandelingen resultaat
- Veel expertise door jarenlange ervaring
- Milde behandeling geen anesthesie nodig
- Geen blijvende ongewenste bijverschijnselen

Vormen van shockwave therapie
Elke behandeling begint met Echografie. Hiermee brengen de echografisten van het Expertise Centrum in beeld welke delen behandeld moeten worden met Shockwave. Daarna wordt meestal een keuze gemaakt voor radiale of gefocusseerde shockwave therapie.
Radiale of gefocusseerde therapie
Met radiale therapie wordt oppervlakkig in het lichaam behandeld en met gefocusseerde therapie kan juist heel specifiek op een behandel locatie gericht worden tussen de 0 en 6 cm diep. Welke variant ingezet wordt is afhankelijk van uw klacht. Vanuit onze jaren lange ervaring is gebleken dat gefocusseerde shockwave vele malen effectiever is en vaak sneller resultaat geeft dan radiale shockwave. Met beide vormen van Shockwave onderscheidt het Expertise Centrum zich van veel andere aanbieders.
Daarnaast hebben wij de beschikking over een zogenaamd soft focus apparaat. Dit apparaat heeft als groot voordeel dat het even effectief is als vergelijkbare apparaten maar de behandeling in vergelijking veel minder pijn doet.

Doet Shockwave therapie pijn?
Wij horen vaak verhalen van mensen die shockwave niet durven te proberen vanwege de heftige pijn die hiermee gepaard zou gaan. Bij het Expertise centrum is hier geen sprake van, de behandeling is niet pijnvrij maar wel zo mild als mogelijk. Wij horen dan ook vaak achteraf: “Was dit nu waar ik me zo druk over gemaakt heb?
Wanneer Shockwave therapie voor u een oplossing kan zijn, kan uw fysiotherapeut u doorverwijzen naar het Expertise Centrum.

Welke klachten komen in aanmerking?
Shockwave therapie wordt beschouwd als één van de meest innoverende ontwikkelingen in de recente pijnbehandeling van het bewegingsapparaat. Er zijn dan ook veel klachten die voor behandeling in aanmerking komen. Bijvoorbeeld:
- schouderpijn met beperkte beweeglijkheid (slijmbeursontsteking, calcificaties en peesontsteking)
- chronische elleboogpijn (tennis-, golferselleboog)
- pijn aan de knieschijf (jumpers knee)
- chronische pijn aan de achillespees (achillodynie)
- hielpijn (hielspoor)
- artrose en slijtage (wervelkolom EMTT)
- andere vormen van peesontstekingen
- aanhoudende klachten na (partieel) peesscheuring in verleden (langer dan 6 weken geleden)
- aanhoudende klachten na spierscheuring in verleden (langer dan 6 weken geleden)
Via de klachtenwijzer kun je bekijken welke ( andere) klachten behandeld kunnen worden
Kan Shockwave jou helpen?
Veel mensen die we behandelen bij het Expertise Centrum hebben last van chronische pijn. Deze pijn wordt vaak veroorzaakt door ontstekingen of verkalking van een spier, pees of slijmbeurs. Ook mensen met pijn en stijfheid als gevolg van slijtage en artrose van gewrichten hebben vaak baat bij onze behandeling. Dankzij shockwave therapie kan een injectie of zelfs een operatie overbodig blijken. Wilt je weten wat mensen over ons zeggen?

SHOCKWAVE IN COMBINATIE MET EMTT THERAPIE
Shockwave is bij specifieke indicaties goed te combineren met EMTT therapie. Een combinatie van beide therapieën leidt dan tot betere resultaten dan wanneer ze los van elkaar gebruikt worden. In het algemeen wordt dan de EMTT voor grotere gebieden gebruikt en de shockwave voor lokale problematiek.
Een mogelijke verklaring hiervoor is dat ze allebei op een andere manier een effect op metabole processen hebben. Shockwave therapie stimuleert de cellen via mechanotransductie en EMTT doet dit via magnetotransductie. Bovendien wordt shockwave therapie eerder lokaal toegepast. Daarbij werkt gefocusseerde shockwave (FSWT) meer op celniveau en is radiale shockwave meer gericht op weefselniveau zoals een hele spier of pees. EMTT heeft het best van beide werelden. Het dringt dieper in het weefsel door én neemt ook het omliggende weefsel mee. Er is dus sprake van een transregionaal behandelgebied.
Samenvattend
- Nieuwe behandelmethode voor musculoskeletale indicaties als artrose
- Maakt gebruik van hoog-frequent magnetisch veld
- Dringt diep door in het weefsel
- Veilige en non-invasieve therapie
- Versterkt het effect van shockwave therapie en vice versa
De technische kant van Shockwave
Veel gestelde vragen
Wij begrijpen dat de shockwave therapie wellicht wat ingewikkeld is. U kunt zelf meer lezen op deze pagina of een afspraak maken, dan lichten wij de behandeling nader toe.