Shockwavetherapie

Shockwavetherapie

Shockwave therapie

Shockwave therapie is een behandeltechniek waarbij het letsel door middel van een nauwkeurig gerichte behandelkop wordt behandeld met korte krachtige pulsen die u als schokjes ervaart. Het zijn mechanische prikkels, trillingen op de huid die dwars door de structuur heen gaan. U kunt het vergelijken met het vergruizen van nierstenen. De behandeling verbetert de stofwisseling en de bloedcirculatie in het gebied waar het pijn doet. Het lichaam wordt als het ware aangespoord om zichzelf te genezen. Daarnaast is er nog een effect op het zenuwgestel waardoor de pijn sterk verminderd wordt.

 • Na gemiddeld 4 tot 8 behandelingen resultaat
 • Veel expertise door jarenlange ervaring
 • Milde behandeling geen anesthesie nodig
 • Geen blijvende ongewenste bijverschijnselen

Shockwavetherapie

Vormen van shockwave therapie

Elke behandeling begint met Echografie. Hiermee brengen de echografisten van het Expertise Centrum in beeld welke delen behandeld moeten worden met Shockwave. Daarna wordt meestal een keuze gemaakt voor radiale of gefocusseerde shockwave therapie.

Welke klachten komen in aanmerking?

Shockwave therapie wordt beschouwd als één van de meest innoverende ontwikkelingen in de recente pijnbehandeling van het bewegingsapparaat. Er zijn dan ook veel klachten die voor behandeling in aanmerking komen. Bijvoorbeeld:

 • schouderpijn met beperkte beweeglijkheid (slijmbeursontsteking, calcificaties en peesontsteking)
 • chronische elleboogpijn (tennis-, golferselleboog)
 • pijn aan de knieschijf (jumpers knee)
 • chronische pijn aan de achillespees (achillodynie)
 • hielpijn (hielspoor)
 • artrose en slijtage (wervelkolom EMTT)
 • andere vormen van peesontstekingen
 • aanhoudende klachten na (partieel) peesscheuring in verleden (langer dan 6 weken geleden)
 • aanhoudende klachten na spierscheuring in verleden (langer dan 6 weken geleden)

Via de klachtenwijzer kun je bekijken welke ( andere) klachten behandeld kunnen worden

Kan Shockwave jou helpen?

Veel mensen die we behandelen bij het Expertise Centrum hebben last van chronische pijn. Deze pijn wordt vaak veroorzaakt door ontstekingen of verkalking van een spier, pees of slijmbeurs. Ook mensen met pijn en stijfheid als gevolg van slijtage en artrose van gewrichten hebben vaak baat bij onze behandeling. Dankzij shockwave therapie kan een injectie of zelfs een operatie overbodig blijken. Wilt je weten wat mensen over ons zeggen?

Lees hun ervaringen hier
Shockwavetherapie

SHOCKWAVE IN COMBINATIE MET EMTT THERAPIE

Shockwave is bij specifieke indicaties goed te combineren met EMTT therapie. Een combinatie van beide therapieën leidt dan tot betere resultaten dan wanneer ze los van elkaar gebruikt worden. In het algemeen wordt dan de EMTT voor grotere gebieden gebruikt en de shockwave voor lokale problematiek.

Een mogelijke verklaring hiervoor is dat ze allebei op een andere manier een effect op metabole processen hebben. Shockwave therapie stimuleert de cellen via mechanotransductie en EMTT doet dit via magnetotransductie. Bovendien wordt shockwave therapie eerder lokaal toegepast. Daarbij werkt gefocusseerde shockwave (FSWT) meer op celniveau en is radiale shockwave meer gericht op weefselniveau zoals een hele spier of pees. EMTT heeft het best van beide werelden. Het dringt dieper in het weefsel door én neemt ook het omliggende weefsel mee. Er is dus sprake van een transregionaal behandelgebied.

Samenvattend

 • Nieuwe behandelmethode voor musculoskeletale indicaties als artrose
 • Maakt gebruik van hoog-frequent magnetisch veld
 • Dringt diep door in het weefsel
 • Veilige en non-invasieve therapie
 • Versterkt het effect van shockwave therapie en vice versa
Afspraak maken

De technische kant van Shockwave

Voor deze therapie wordt een Shockwave apparaat met gefocusseerde shockwaves gebruikt. De maximale energie wordt bereikt op een specifiek geconcentreerd punt in het lichaam. Deze apparaten produceren een gemiddeld tot hoog energieniveau. In dit shockwave apparaat wordt een elektromagnetische bron gebruikt. In tegenstelling tot radiale shockwave waarbij de schokgolf door de huid moet en hier veel energie verliest, is dat bij gefocusseerde shockwave bijna niet het geval. Hierdoor komt er veel meer energie op de juiste plaats. De diepte is hierbij instelbaar tussen de 0 en 6 cm diep. Er zijn veel verschillende apparaten. In het Shockwave Centrum maken we veel gebruik van zogenaamde soft focus apparaten. Deze hebben een groter instelbaar werkgebied. Een ander groot voordeel van soft focus apparaten is dat deze behandeling veel minder pijn doet maar even effectief is.
Voor deze therapie wordt een Shockwave apparaat met radiale shockwaves gebruikt. De energie moet door de huid heen naar het de behandelen gebied gebracht worden. Dit gaat prima bij oppervlakkiger indicaties. Wanneer dieper gewerkt moet worden verliest de radiale schokgolf teveel energie en dus zijn werkzaamheid. Deze apparaten produceren een laag tot gemiddeld energieniveau. Pneumatisch gegenereerde shockwaves worden in het lichaam gebracht met behulp van een vrij te bewegen behandelkop, deze impulsen bestrijken de volledige pijnzone.

Veel gestelde vragen

Wij begrijpen dat de shockwave therapie wellicht wat ingewikkeld is. U kunt zelf meer lezen op deze pagina of een afspraak maken, dan lichten wij de behandeling nader toe.

Afspraak maken Lees de veel gestelde vragen
Shockwavetherapie

Aanbod

Onze andere behandelingen

Wij zijn gespecialiseerd in het ontdekken en verhelpen van hardnekkige pees, spier en gewrichtsklachten. Via echografie voeren we de diagnostiek uit waarna we de klacht kunnen behandelen via Shockwave.