Vliegwieltraining

vliegwieltraining
Sinds kort heeft Fysio centrum Beilen nieuwe apparatuur waarmee op een andere wijze het bewegingsapparaat wordt getraind. Flywheel training, ook wel vliegwiel training of iso-inertial training genoemd.
Flywheel training is een wezenlijk andere en, in veel gevallen, effectievere trainingsprikkel dan de meer traditionele krachttrainingsmethoden binnen de fysiotherapie. De voordelen van flywheel training zijn o.a.:
- Een snellere en grotere toename van spierkracht en vermogen
- Verbetering van de coördinatie en balans
- Sterkere pezen en bindweefsel
- Optimale belasting
- Uitstekende vertaling naar functionele activiteiten als rennen, springen, traplopen etc.

vliegwieltraining een goede effectieve trainingsmethode
Zeer effectief bij peesletsels in combinatie met Shockwave en of EMTT
Hoe werkt het?
Het apparaat heeft een schijf (het vliegwiel) die op een as gemonteerd is met daaromheen een koord gewikkeld. Door aan het koord te trekken breng je het vliegwiel in beweging. Dit gebeurt met een concentrische contractie. Wanneer het koord volledig is afgerold bezit het vliegwiel zoveel kinetische energie dat het koord automatisch weer oprolt. Je wordt als het ware weer teruggetrokken. Deze beweging rem je vervolgens met een excentrische contractie weer af. Daarna begint de cyclus weer opnieuw. Net als bij een ouderwetse jojo. Kort gezegd gaat het dus om het versnellen en afremmen van een draaiende schijf.
Flywheel training werkt met een variabele weerstand waarbij de weerstand in elke hoek anders is. Zo is de trainingsprikkel over het gehele traject optimaal. U bepaalt de opgelegde weerstand namelijk zelf, elke herhaling opnieuw. Stopt u meer energie in de concentrische beweging, dan kost het daarna ook meer energie om de beweging excentrisch af te remmen.
In principe kan iedereen met Flywheel trainen. Jong en oud. Iedereen kan namelijk op zijn/haar eigen niveau trainen. Ongeacht de conditie of het stadium waarin een eventuele blessure zich bevindt. Zo is het mogelijk om langzaam, snel, zwaar of licht te trainen.

revalidatie, blessurepreventie en verbeteren sportprestaties
Oorspronkelijk is deze trainingsmethode ontwikkeld voor astronauten die hun spiermassa en botdichtheid in de ruimte op peil moesten houden. In een gewichtloze omgeving heb je namelijk niks aan halters, dumbells of training met lichaamsgewicht. Er was dus behoefte aan een trainingsmethode die onafhankelijk van de zwaartekracht werkt.
Flywheel training was dé oplossing en bleek dusdanig effectief dat het inmiddels omarmd is in de revalidatie en sport. Therapeuten en trainers gebruiken het als onderdeel van de revalidatie, voor blessurepreventie of om (sport)prestaties te verbeteren. En nu hebben we de apparatuur ook in Beilen waar fysiotherapeuten het gebruiken. Deze behandeling wordt wanneer nodig gecombineerd met behandelingen Shockwave en of EMTT vanuit het Expertise centrum. Meestal wordt dan eerst een echografisch onderzoek gedaan om de plek van het letsel goed te kunnen beoordelen.
