FAQ

Veel gestelde vragen

Voor deze therapie wordt een Shockwave apparaat met gefocusseerde shockwaves gebruikt. De maximale energie wordt bereikt op een specifiek geconcentreerd punt in het lichaam. Hierdoor komt er veel meer energie op de juiste plaats. Het wordt toegepast als het te behandelen gebied heel specifiek is aan te wijzen of dieper in het lichaam gelegen is.

Voor deze therapie wordt een Shockwave apparaat met radiale shockwaves gebruikt. De energie moet door de huid heen naar het de behandelen gebied gebracht worden. Dit gaat prima bij oppervlakkiger indicaties. Wanneer dieper gewerkt moet worden verliest de radiale schokgolf teveel energie en dus zijn werkzaamheid. 

Shockwave-therapie is bij een groot aantal indicaties bijzonder effectief. Waaronder:

Gecalcificeerde schouder en tendinose

De doelstelling van de Shockwave-therapie is de pijn te verminderen of te verlichten en er voor te zorgen dat de beweeglijkheid van de schouder weer toeneemt. 

Tennis- en golferselleboog

Chronische (pees)ontstekingen worden verwijderd om zo de pijn in de elleboog met succes te verlichten. Dit zorgt ervoor dat de elle boog beter te bewegen is en dat meer kracht komt in de arm. 

Patellaire tendinopathie/achillodynie

Beide syndromen zijn chronisch en worden meestal veroorzaakt door sport of andere vorm van overbelasting. Met behulp van Shockwave-therapie kunnen pezen in zijn geheel worden bewerkt zodat er herstel optreedt.

Plantaire fasciitis en hielspoor:

Met behulp van radiale en of gefocusseerde shockwaves kunnen klachten door chronische plantaire fasciitis en hielspoor sterk verbeterd worden. Hierdoor kan de voet snel weer belast worden. 

Andere indicaties die we goed kunnen behandelen:

 • Chronische tendinopathieën en enthesopathieën
 • (chronische) peesontstekingen 
 • Oppervlakkige en diepe trigger points
 • Iliotibiale band syndroom
 • Scheenbeenvliesontsteking (MTSS)
 • Dupuytren contractuur
 • Schouderpijn met of zonder bewegingsbeperking
 • Trochanterische tendinose/tendinopathie
 • Peesontsteking in de heup of schouder
 • Slijmbeurs ontsteking in heup of schouder
 • Trochanterische bursitis
 • Patellaire tendinopathiepathie of jumpers knee
 • Dorsale hielspoor, fascitis plantaris, pees ontsteking onder voet
 • Wederkerende spierpijn in boven- of onderbeen
 • Anterior tibialissyndroom
 • Spiercontracturen en spierscheuren
 • Metatarsalgie (pijn in handen of voeten)
 • Pijn en stijfheid als gevolg van Artrose
 • Slijtage (met uitzondering van wervelkolom en de knieën)

Dat hangt er vanaf hoe u er naar kijkt. Peesproblemen en pijn door slijtage zijn vaak erg moeilijk op andere wijze te behandelen. Wanneer u veel medicatie gebruikt of veel (fysio)therapie nodig heeft, kan Shockwave-therapie uiteindelijk veel effectiever en ook goedkoper zijn omdat meestal niet erg veel behandelingen nodig zijn voor een goed resultaat.
Bovendien investeren wij in de beste Shockwave apparatuur en zijn onze behandelaars specialisten. U kunt daarom vertrouwen op de beste zorg en een zo pijnvrij mogelijke behandeling. 

Doordat sinds 2010 Shockwave-therapie onder domein fysiotherapie valt maar er geen hoger tarief voor gedeclareerd mag worden kiezen de meeste behandelaars voor de goedkopere apparaten waarmee ze minder kosten maken. Goedkopere apparaten zorgen ook voor meer pijn. Ook de ervaring van de behandelaar speelt een rol bij de pijn die u ervaart. Daarom investeren wij in de hoogste kwaliteit apparatuur en zijn onze behandelaars specialisten in hun vak.
De behandeling is desondanks niet geheel pijnloos, maar wij maken vrijwel nooit mee dat patiënten op basis van pijn tijdens de behandeling stoppen. Het is eerder andersom. Wij horen dan ook vaak achteraf:  “was dit nu waar ik me zo druk over gemaakt heb?”

Dit zou u oppervlakkig bezien wel denken, maar dit is niet het geval. Er zijn twee zaken die van groot belang zijn;

Welke apparatuur wordt gebruikt?

Er zijn vele shockwave apparaten, deze variëren in aanschaf en bedrijfskosten ongeveer van 1 staat tot 10. Natuurlijk werkt het goedkoopste apparaat ook, maar wel veel minder effectief (meer behandelingen nodig) en vaak ook met meer pijn tot gevolg.

Hoeveel ervaring heeft de behandelaar?

Bij de meeste aanbieders van Shockwave-therapie wordt dit gedaan door fysiotherapeuten. Er zijn meestal geen specialisten in huis. Dit geeft significant minder goede resultaten. Wij hebben hiervoor specialisten in huis die zich vrijwel alleen toeleggen op Shockwave-therapie en inmiddels ongeveer 4000 behandeltrajecten ervaring hebben.

Bij de meeste aanbieders van Shockwave-therapie wordt dit gedaan door fysiotherapeuten. Er zijn meestal geen specialisten in huis. Dit geeft significant minder goede resultaten. Wij hebben hiervoor specialisten in huis die zich vrijwel alleen toeleggen op Shockwave-therapie. 

Shockwave therapie met een shockwave apparaat is een wetenschappelijk goed onderbouwde therapievorm waarover zeer regelmatig gepubliceerd wordt. Let hierbij wel op de vorm van Shockwave die beschreven wordt (Radiale Shockwave-therapie of Gefocusseerde Shockwave-therapie). Een greep uit de wetenschappelijke studies / artikelen:

In het Expertise Centrum passen we bij gefocusseerde shockwave de zogenaamde soft focus shockwave toe. Dit is een nieuwere vorm waarbij de behandelenergie niet zoals in het verleden op een oppervlakte ter grootte van een speldeknop wordt gedoseerd maar op een oppervlakte ter grootte van een knikker. Dit heeft twee voordelen;

 • Het behandelde gebied is groter waardoor groter slagingspercentage, het is eenvoudig gezegd veel makkelijker de shockwaves op de goede plaats te richten. 
 • Doordat de intensiteit verdeeld wordt over een groter gebied, is deze vorm veel minder pijnlijk.

Wanneer deskundig gebruikt door een specialist is de kans op schade aan weefsels verwaarloosbaar, in alle vierduizend behandeltrajecten die wij hebben uitgevoerd, is er nooit sprake geweest van schade aan weefsels of blijvende toename van klachten. Bij ondeskundig gebruik en te hoge intensiteit of dosering bestaat dit risico wel degelijk.