Tendinopathie
Tendinopathie van de achillespees
Een achillespees tendinopathie is onder sporters een relatief veel voorkomende aandoening. Tendinopathie betekent dat de kwaliteit van het peesweefsel afneemt. De pijn ontstaat langzaam en in het begin 's morgens bij het opstaan of aan het begin van een training. In een later stadium is de pijn tijdens je activiteiten en vaak ook in rust aanwezig. Bij dit soort klachten wordt vaak de conservatieve behandelingen toegepast. Maar in onze praktijk hebben we daarnaast hele goede resultaten met Shockwave therapie en EMTT. Met deze therapieën zijn de klachten over het algemeen goed te verhelpen.
Tendinopathie van de achillespees
Wanneer de achillespees beschadigd is, noemen we dit een tendinopathie. Het is eigenlijk een soort slijtage proces (degeneratie) van de pees door overbelasting. Vooral hardlopers en sporters die veel springen zijn gevoelig voor achillespeesklachten, maar ook andere sporters kunnen er last van krijgen.

Oorzaak
De achillespeesblessure wordt niet, zoals vroeger werd gedacht, veroorzaakt door een ontstekingsproces, maar door degeneratieve afwijkingen (achteruitgang in kwaliteit) van de achillespees. De (oude) benaming achillespeesontsteking klopt dan ook niet. Tendinopathie van de achillespees geeft de aandoening beter weer. Door vaak herhalende bewegingen bij hardlopen en springen komt tendinopathie van de achillespees aan het licht. De blessure komt met name voor bij recreatieve tennissers tussen de 35 en 45 jaar.
Verschijnselen
De klacht bestaat uit pijn die langzaam ontstaat. Eerst voelt u het 's morgens bij het opstaan of aan het begin van de training. Later is de pijn de hele training en vaak ook in rust aanwezig. De pijn voel je vooral in het gebied 1,5 tot 7 cm boven de hak. Vaak is hier ook een verdikking aanwezig. Wanneer je doorgaat met sporten bestaat het risico de blessure geleidelijk aan verergert met een mogelijke partiële of gehele ruptuur van de achillespees tot gevolg.
Behandeling
Bij dit soort klachten wordt vaak de conservatieve behandelingen toegepast. In onze praktijk hebben we daarnaast hele goede resultaten met Shockwave therapie en EMTT. Met deze therapieën zijn de klachten over het algemeen goed te verhelpen. De shockwave en EMTT therapie richt zich op pijnvermindering en het in gang brengen van het herstel en het bespoedigen van het herstel. Daarnaast heb je dan oefentherapie onder begeleiding van de fysiotherapeut nodig om het herstelproces te controleren en te versnellen. Voordat we shockwave of EMTT starten maken we een echografie. Hiermee kan de precieze lokatie van de te behandelen plek vastgesteld worden. Wanneer de behandelingen en de oefentherapie zijn afgesloten blijft het wel belangrijk om klachten in de toekomst te vermijden. Je fysiotherapeut kan je daarbij helpen. Daarnaast is het blijven bewegen bijv bij Fysio Fitness Beilen aan te raden.